vineri, 10 aprilie 2015

IARTĂ-MĂ DOAMNE!

Am păcătuit!

Din nou! Ce să fac dacă sunt pofticios şi pe deasupra îmi ies şi bune?
Fripturile, la cuptor că la ele mă refer de această dată!

Spre surprinderea mea funcţionează şi pentru miel! Recunosc, am fost iniţial reticent în privinţa rezultatului final, dar când am gustat la sfârşit, rezultatul a fost mai mult decât plăcut! Pe bune, dacă gustau, toţi juraţii de la emisiunile culinare m-ar fi propulsat direct în finală. Eh, mă laud şi eu un pic, de data asta chiar pe merit.

Buuun, filmul evenimentelor! Pentru că era prima dată când încercam baiţul acesta pentru miel, n-am vrut să risc (mare greşeală, căci cine ştie cum îmi iese a doua oară). Aşa că n-am încercat decât cu o bucăţică mică, în speţă, spata aşa cum a tăiat-o măcelarul (kasapul) turc de la care am luat-o! Eu am scos micile pieliţe şi tendoanele, am şters-o atent cu un şervet umed, i-am dat un pic de sare de mare, piper verde proaspăt măcinat, mentă uscată, busuioc şi ceva praf de usturoi granulat (eu îl folosesc cu mare succes). După care am dat-o un pic la răcoare în frigider, să-şi mai tragă sufletul după atâtea cazne.

Între timp îi fac un pat confortabil de legume, aşa cum v-am obişnuit deja. Adică rondele de morcov, păstârnac, fâşii de ţelină, ceapă tăiată juliene şi surpriză, arpagic roşu şi alb. Trebuie să recunosc că eram numai nerv şi vitamină când l-am curăţat. Aaa, da, câteva boabe de ienibahar şi o frunză de dafin sfărmată-n mână au venit în completare. Plus o ciuşcă uscată şi pisată de care nu vreau să-mi aduc aminte pentru că exact în acel moment mi-a sunat telefonul şi neatent m-am frecat la ochi să văd numărul!

Buuun, dacă tot am trecut împreună prin atâtea  e timpul pentru un pic de odihnă! Aşa că aşez bucăţile de miel pe patul mirositor de legume, cu grijă, îi torn o căniţă de bere şi ulei de măsline (nu de alta dar să nu se îmbete). O crenguţă de cimbru şi două de rozmarin (din grădina mea) le pun aşa, ca să-i facă somnul mai uşor. După care o învelesc atent cu plăpumioara (folie alimentară de aluminiu) şi o bag înapoi în culcuşul ei, adică în frigider. Cinstesc şi eu două căniţe de bere, mă bag în pat, dau drumul la tv şi încerc să văd un film.
Dar în prima pauză publicitară alunec în somn. Deh, am muncit din greu!

Dimineaţa! Pe la patru. Ridic cu grijă plăpumioara şi întorc pe partea cealaltă cărniţa! Socotesc, aşa din ochi, că i-ar mai trebui o căniţă de bere şi o ţâră de ulei. Dau de la mine, ce să fac, nu sunt inimă haină! Şi o mai las să doarmă un pic. Pe la 11 consider că a cam exagerat un pic cu somnul, aşa că pun cuptorul să se încălzească niţel. La foc mediu! Bag în seamă şi nişte frunze de usturoi verde, pe care de obicei nu le consum. Mă hotărăsc adhoc! Le tai rapid, le pun peste friptură ori pentru culoare ori pentru mai multă savoare, cine ştie ce-o fi fost în mintea mea, fixez bine folia de aluminiu şi bag tava la cuptor.

Turcul de la care am luat mielul mi-a spus că ar trebui să am pregătită o chestie din aia, gen beţe pentru frigărui. Cică ar trebui să intre foarte uşor când e aproape gata. Vai de capul meu, au trecut 45 de minute. Ce face vorbitul la telefon şi comentariile pe bloguri din oameni! Dau buzna la cuptor să văd dacă n-am ars ceva! Friptura mea bolborosea încet, încet. Nasul îmi spunea că e momentul să o întorc, să văd dacă i-ar mai trebui ceva, chestii de astea. M-am achitat de toate obligaţiile, am revenit la blog dar de data asta am setat alarma la 30 de minute. Care culmea a şi funcţionat. Aşa că i-am închis unui prieten telefonul să văd dacă testul cu ţepuşa aia chiar poate fi aplicat. Cred că în unt ar fi intrat cu mult mai greu.

Am îndepărtat folia, am oprit cuptorul, am mai lăsat-o un pic pentru culoare (să se rumenească) şi iată rezultatul:


Să ştiţi că efectul de "blurare" a imaginii, aşa cum mi-a spus mie un cunoscut expert în domeniu, vine de la aburul frumos mirositor, aş putea spune chiar ademenitor sau incitator care se ridica din tavă în acel moment.
Nu are nici o legătură cu calitatea camerei de pe telefonul meu!

Doamne, am recunoscut! Am vrut să iau doar o bucăţică, să văd dacă a ieşit gustoasă, dacă îi mai trebuie ceva... Şi să văd dacă legumele alea s-au caramelizat exact cât trebuia. Dacă era mai multă poate mai rămânea!

Bine, bine, am auzit, până mâine trebuie să fac alta! Şi să nu mai gust înainte de 12 noaptea??? Doamne, se aude cu pârâituri. Şi se întrerupe! Deh, operatorii ăştia de servicii de comunicare...


10 comentarii :

  1. Daca vrei sa stii taman ce-am scos din cuptor o tava identica in care am avut praz, ardei rosu, carnati, sunculita si carne macerata de porc. E nebunie curata de Paste, bagam in noi toate prostiile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ai grijă, după 12 noaptea. Că dacă era miel poate mai puteai spera la ceva iertare, dar să nu-mi fie cu păcat, de purceluşul Domnului chiar n-am auzit! :)

      Ștergere
  2. Ahhhh, cum brodesti reteteleee, asa cevaaa... :)))) Pofta buna si sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ehh şi tu acuma. Mi-a tremurat puţintel mâna şi s-a nimerit să iasă! :)

      Ștergere
  3. Pare delicioasa reteta! pacat ca n-am citit-o inainte de Pasti :( dar gasesc eu motiv pentru care s-o incerc si cu alta ocazie ;). zi si tu cum a fost...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prea puţină! :)

      Îţi întorc răspunsul la urare. Adevărat a înviat!

      Postarea cu Şatra am fost nevoit să o şterg! Probabil dacă spuneam Evgheni în loc de Eugen nu ar fi avut nimeni de comentat

      Ștergere
  4. Nu iti poti imagina ce pofta mi-ai facut. Nu am mai mancat miel de cativa ani, desi soacra mea gateste in fiecare primavara. Ii place gustul mielului, dar nu suporta mirosul, asa ca are grija sa il spele si "dezinfecteze" pana cand ajungi sa nu stii ce mananci. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culmea, prietena mamei a citit articolul, i-a şi spus pe deasupra!
      Aşa că vrând, nevrând am fost nevoit să îmi încerc "talentele" şi pe un but de ied.
      Că cică, dacă nu iese aşa cum cum multă nonşalanţă am scris, nu mai văd sarmale în veci! Ca totul să fie complet mi-a pus la dispoziţie şi băţul ăla de frigăruie că să pot încerca carnea!

      Ștergere

Fără comentarii anonime ! Nu vor fi publicate !
Şi dacă vreţi să înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !