duminică, 8 februarie 2015

SE IAU CU MÂINILE DE CAP

Da, da, ei!

Adică comercianţii din piaţa Griviţei. Aia din Constanţa.

Acum mă cunosc. Dar la început am avut mari probleme să pot cumpăra un morcov mic, doi cartofi sau un ou. La magazinele de carne turceşti, am cerut mereu cotlet de berbecuţ, doar unul. Am avut de dus muncă de lămurire la început. Dar şi ei s-au obişnuit cu mine.

Îmi aduc aminte de un episod haios. Eram proaspăt sosit aici. Obişnuit ca în Bucureşti, să mi se dea pungă la orice peşte cumpărat. Vânzătoarea, a refuzat. Evident, un pic enervat, am refuzat şi eu să iau marfa. A venit repede patronul şi a întrebat care este problema. După o discuţie în limba turcă (din care pe atunci nu înţelegeam nimic) s-a ajuns la următoarea concluzie:
- De acum domnului să-i dai pungă, din aia mică, la orice cumpără! spune patronul.
- Bine! spune vânzătoarea, despre care aveam să aflu ulterior că este fiica patronului.
Îmi pune în pungă micul meu chefal, îl plătesc, dau să ies. Brusc, am o tresărire. Mă întorc. Şi spun repede, cât mai era şi patronul acolo:
- Vreau şi eu două hamsii sărate! Dar şi pungă la ele!
Fata s-a înroşit, de furie probabil, pe când tatăl a dat drumul unui hohot de râs sănătos după care m-a întrebat:
- Aşa-i că nu eşti din Constanţa?
Ce era să spun, am recunoscut. De atunci am rămas buni prieteni şi chiar îmi dă cel mai bun peşte (sincer, nu pot pescui în fiecare zi).
Dar am divagat mai mult decât trebuia.


Cele trei sfaturi (evident că sunt mai multe):
1) Nu cumpăra mai mult decât îţi trebuie. Chiar dacă e la ofertă. Pentru cei care au o bucăţică de grădină (Doamne, ce oameni fericiţi pot fi), doar cultivaţi-o. Gândiţi-vă că jumătate de oră, hai o oră, pe zi, poate face diferenţa. Şi fitness dar şi mâncare bună!
2) Pe cât posibil, găteşte legumele în coajă. Atenţie, de obicei coaja conţine cei mai mulţi nutrienţi. Faptul că o fierbeţi nu trebuie să vă scutească de micul efort de a le spăla înainte. Zic şi eu...
3) Gătiţi în fiecare zi. Pe mine mă relaxează, În plus, nu uitaţi vorbele din popor:
-“Găina bătrâna face zeama bună, dacă morcovul e tânăr”, asta ca să dau întâietate, că aşa sunt eu, mai politicos.
- “Ciorba reîncălzită nu mai are gust”. Pe înţelesul meu, un tip care mă consider exagerat de tolerant, înseamnă să găteşti doar o singură porţie de persoană o dată. Nu de alta, dar partenerul/partenera se poate duce unde "ciorba" are un gust ceva mai proaspăt.

Lăsând un pic de glumă la o parte, vă propun o temă, la care chiar aş vrea să vă abateţi gândurile spre ea. Şi chiar dacă nu este a mea, o susţin, ca şi orice mi s-ar părea că ar face bine oamenilor de pe acest pământ.

"Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele."
După cum cred că deja v-aţi dat seama, acesta este un citat.

Nu îmi vine în gând decât, că de câte ori îmi iau o pâine, mai mult de jumătate o dau la pescăruşi sau la porumbei. Îmi aduc aminte vremurile alea de demult, în care îţi puteai lua chiar şi un sfert de pâine. Azi nu se mai poate, pentru că un sfert costă cât două întregi, dar asta e altă poveste.

Una peste alta vreau să vă mai spun că, pe bune, sunt fan Jamie şi vă recomand din toată inima cărţile lui. De când i-am urmărit emisiunea de pe TVR2, undeva înainte de 2005.


Acesta este premiul cel mare, pentru că da, este un concurs, la care particip din pură plăcere. Organizat de editura "Curtea Veche" în colaborare cu Blogal Iniţiative.




28 de comentarii :

  1. Da Radu asa este sa cumperi numai cat ai nevoie, chiar daca este la oferta,mancarea reincalzita nu are acelasi gust cu mancarea de abia terminata acum.

    RăspundețiȘtergere
  2. multa bafta la concurs!
    daca in lume nu s-ar arunca atat de multa mancare, cu siguranta a fi mai putin oameni saraci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Să fie! Ar fi o premieră, plăcută, aici! Dar, după cum am spus, este un articol scris din plăcere! Fără nici o pretenţie! Sper doar să sensibilizeze lumea.
      Cu oamenii săraci, cred totuşi că este un pic altfel de poveste.

      Ștergere
  3. Sunt de acord cu mancarea proaspata in fiecare zi, si eu incerc sa gatesc zilnic, uneori ma plictiseste infiorator dar tot incropesc ceva. Nu prea sunt de acord cu tema irosirii mancarii. Irosirea alimentelor se face DIN CAUZA SUPERMARKETURILOR si a celorlalte magazine marunte. Romanul are respect pentru mancare, nu este atat de capitalist incat sa o arunce din frigider dupa ce a muncit la ea si a dat bani pe ea. In schimb magazinele prefera sa o lase sa expire, mai degraba decat sa ii scada pretul. Unele trimit carne si fructe la gradinile zoo. Altele au mai acceptat ca, in ultima saptamana de valabilitate, sa lase la pret. Parerea mea este ca hiba nu sta in obiceiurile noastre de a gestiona hrana ci in politica comerciala lacoma.Atata vreme cat alimentele sunt scumpe nimeni nu va face risipa. Lectiile lui Jamie Oliver sunt pentru cei din tara lui, unde hrana este atat de ieftina incat ajunge la gunoi, uneori fara a fi scoasa macar din ambalaj. Acolo se arunca mult, nu la noi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rău, dar trebuie să contrazic. Şi la noi se aruncă. În special în oraşele mari. Este adevărat că acolo mâncarea este mai ieftină raportată la venit. Cel puţin aşa spun prietenii mei care locuiesc acolo. Dar asta nu înseamnă că nu putem învăţa câte ceva. Eu chiar am ghivecele cu rozmarin, busuioc, etc...
      Şi da, ai dreptate cu privire la magazine. Se scade din calitate pentru a câştiga cantitate. Dar, cred eu, că şi consumatorul are o parte din vină. ;)

      Ștergere
  4. parca erai contra retetelor mele :) ... aici o fi vorba de altceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer nu-mi dau seama unde baţi. Deh, vârsta!
      Dar dacă îmi explici...

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. :) Mulţumesc, dacă primesc cartea ţi-o împumut şi ţie! ;)

      Ștergere
  6. Cel mai bine si sanatos este sa mananci mancare proaspata facuta in fiecare zi.

    RăspundețiȘtergere
  7. ..acesta e un premiu pe care şi eu mi l-as dori, asa ca iţi urez succes. Noi gatim zilnic, dar să-ţi spun şi ceva amuzant: de cate ori vine in vizita mama mea totdeauna spune '' Nu ştiu ce îi da fata asta bărbatului ei de mâncare, că în frigider nu e mai nimic''. Ei, bine ..e, dar doar pentru acea zi. Nu suport sa arunc mancarea, nu merg la cumpărături de Paste şi Craciun căci oricum e multă mâncare prin toate locurile unde mergem, dar asta mi se trage de cand stateam la camin. Acolo un borcanel de zacusca şi un biscuite in plus erau aur curat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Bine că nu vine soacra! ;)
      Mulţumesc şi promit că, dacă prin cine ştie ce noroc câştig, după ce le citesc îţi trimit cărţile.

      Ștergere
  8. Nu se dă pungă?Eu știu că se dau.Eu cumpăr de multe ori cafea la pliculeț, dacă iau 10 pliculețe să zic le primesc în pungă.Și multe altele,doar dacă cumpăr mai mult și mai greu cumpăr și o pungă cu 50 de bani,sau cât o mai fi acum,dar la mai puțin în general primești și o pungă.În ce privește alimentația cu legume și fructe proaspete de care tot aud...Aș mânca niște cireșe...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Am văzut la caserolă sau confiate! De cireşe vorbeam!

      Ștergere
  9. Daca nu s-ar mai arunca atata mancare poate erau mai putini saraci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Una din cele mai mari afaceri din lume este cea a strângerii şi reciclării gunoiului.:)

      Ștergere
  10. Cumpărăturile pentru "bucătărie" fac parte dintr-o categorie neinteresantă pentru mine. Ştiu, regret asta dar nu mai pot să schimb ceva acum! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. M-ai inspirat sa incerc sa scriu si eu un articol culinar. Nu mi-am ales inca subiectul, deoarece nu ma pasioneaza nici mancarea, inclusiv prepararea ei, (adica desigur ca mananc insa nu prea-mi pasa ce si nu am gustul gastronomic deosebit de rafinat, de obicei mananc chiar monoton, asa de cand sunt mic, de gen biscuiti si iaurt si mere, nu caut arome deosebite, am pofte chiar destul de rar, am avut si cateva surprize placute uneori legate de feluri noi de mancare, insa totusi numarabile pe degete, plus nu-mi plac nici sosurile si nici zeama de la supe, culeg doar galustele sau bucatele mai solide din ele), insa am de gand sa reflectez asupra subiectului mai mult si sa scriu un articol !

    Intre timp te-am invitat la 2 lepse, una istorica si una geografica !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi intersant să văd un articol culinar la tine! :) De lepşe ne auzim după 27, când îmi revine conexiunea de net! :)

      Ștergere
  12. Da, si eu fan James, are un talent acest tip,,, e fenomenal.Mult succes la concurs.

    RăspundețiȘtergere

Fără comentarii anonime ! Nu vor fi publicate !
Şi dacă vreţi să înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !