duminică, 19 ianuarie 2014

ÎMI PLĂCEAU LA NEBUNIE ÎN ADOLESCENŢĂ

Şi aş fi ipocrit dacă aş spune că numai atunci

De jumatate de oră îmi tot scremeam mintea cu o întrebare.
Ce nu am mai mâncat eu de mult şi îndeplineşte condiţiile de mai jos?
-Să-mi placă la nebunie.
-Să se facă repede şi uşor.
-Să nu fi mâncat de mult
-Cel mai important, să implice un număr minim de vase de spălat!
Zgomotos îmi pică fisa! Ouă umplute! Instant mă şi pleoştesc. Maioneza, Radu, maioneza. Doar dimineaţa am aruncat borcanul în care mai erau vreo trei linguri.
Un drăcuşor mă trage de mânecă şi-mi spune că maioneza-ngraşă, mai bine că s-a întămplat aşa şi că mie oricum îmi plac ouăle umplute cu sau fără maioneză.
Într-un sfărşit mă las convins şi trec la treabă.

Într-o oală aşez binişor nişte ouă, le acopăr cu apă cam trei degete să fie deasupra pun o linguriţă de sare şi una de oţet că să se decojească uşor şi le las în legea lor să se răsfiarbă.
Răstimp desfac o cutie de pate de porc, neapărat de la Antefrig (îmi place reclama aia cu ficat,ficat,ficat...) şi răstorn conţinutul într-un bol mai pe măsura a ceea ce vreau să fac.
Adaug jumătate de pachet de unt şi nişte muştar dulce de Tecuci, din ăla de n-a vazut hrean nici de departe şi le frec (nu vă gândiţi la prostii),  până se omogenizează bine. Era să scriu că până iese untul din ele. O dăm la rece să tremure un pic.
Au fiert şi ouăle atăt căt trebuie. Apa fiartă la chiuvetă şi peste ele tot apă de la frigider pusă prevăzător dinainte. Se curăţă după un dichis special, în cazul meu. Le ciocănesc bine pe toate părţile după care le frec în palme (am pus atenţionarea mai sus). Încep să le curăţ de unde fac bula aia de aer având grijă să prind şi peiliţa şi cu o mişcare contnuă şi circulară se îndepărtează coaja.
Cu un cuţit subţire şi foarte bine ascuţit le tai pe lung in două separând albuşul de gălbenuş.
Uitasem să vă spun că mi-am pregătit înainte pentru ornat feliuţe de gogoşar si castravete murat plus ceva rondele de măsline.
Gălbenuşul fărmat se amestecă in bol cu restul, energic că a tremurat nu înainte de a pune piper măcinat (cine piper proaspăt va măcina, mare câştig va avea) şi sare căt vă place.
Se umplu cu vârf jumătăţile de albuş, se ornează şi se aşează pe un platou pe care am pus, aşa de moft, ceva frunze de salată.
Şi iată:




Îmi pare rău lumina a fost cam slabă din motive de ceaţă afară şi am uitat să aprind bliţul. Când mi-am dat seama era tardiv, nu mai aveam ce poza.
Taină: Dacă aţi făcut mai multă umplutură prăjiţi uşor nişte pâine feliată.şi faceţi tartine cu ea. Cu nişte gogoşari muraţi!

E o reţetă comună, se face uşor dar am fost curios daca vi se face poftă, că mie tare mi-a fost!
Mie îmi plac cu bere sau cu un vinişor zburdalnic.


16 comentarii :

  1. Nici nu ai idee de cand visez la oua umplute dar nici pana in ziua de azi nu am reusit sa fac! Imi ploua in gura, ca nu am mancat de foaaaarte mult timp!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fix 44 de minute a durat fără să fac maioneză! Nu pot să-ti trimit din două motive eşti prea departe şi ca să fiu sincer s-au terminat! :)
      Mai mult mi-a luat să scriu articolul! :)

      Ștergere
  2. Cum știi tu să faci un regal din câteva ouă! Aș completa, dacă îmi este permis, că poți folosi numai gălbenușul fiert frecat cu unt și muștar, piper și ceva pătrunjel, dacă ai mâncat cu o zi înainte pateul pe pâine cu tot cu gogoșar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur că se poate, dar mie îmi plac mai mult aşa!
      În schimb eu am mâncat pătrunjelul cu o zi înainte! :)

      Ștergere
  3. Se pare ca esti priceput nu gluma in ale bucatariei. Pe cand la Master chief?

    RăspundețiȘtergere
  4. Fac si eu destul de des, dar nu mai mananc asa cum mancam altadata, ca nu ma mai lasa ficatul. Dar baietii mei, mai ales Mihai, ar fi in stare sa inghita si platoul pe care le asez. :))0

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Il voi intreba pe Mihai... El trebuie sa stie. :)))

      Ștergere
    2. Eu n-am decât două. Unul mic şi unul ceva mai mare! Să-mi spună Mihai cu care să incep! :)

      Ștergere
  5. Ce mai, îmi menţin părerea, esti un bucătar desăvârşit, Radu!
    Sunt convinsă că au fost foarte gustoase. De mult n-am mai mâncat şi eu, ouă umplute, mi-ai dat o idee pentru acest week-end şi-ţi mulţumesc mult.
    O zi minunată îţi doresc, Radu! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Arată foarte bine ouăle umplute. Ultima oară am mâncat de revelion. Mai multe nu ştiu ce să-ţi spun, eu sunt mai stingher prin bucătărie! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Despre concursul asta ma intrebai?
    http://vintagelooksimona.blogspot.ro/2014/01/castigatorii-concursului-pentru-bloggeri.html

    RăspundețiȘtergere

Fără comentarii anonime ! Nu vor fi publicate !
Şi dacă vreţi să înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !