luni, 4 noiembrie 2013

CEA MAI CONSUMATĂ CIUPERCĂ DIN LUME

Guest post scris de Ciupercomania

Da, nu vă miraţi, am o manie pentru ciuperci! Şi dacă vă miraţi, tot nu e nici o problemă, mie îmi plac gătite oricum, ciuperci să fie! Am onoarea să dau cuvântul (mă rog, tasta) unui pasionat.
Haideţi să vedem şi ce are de spus, de scris mă rog...

"Probabil v-aţi întrebat şi voi care este mâncarea cea mai bună, nu-i aşa? Şi ce aţi răspuns? ...
Nu vreau să vă ştiu răspunsul, sau cel puţin nu încă. Dar v-aţi întrebat vreodată care este mâncarea cea mai bună cu ciuperci?

Sigur voi supăra mii de femei cu replica următoare, inclusiv gazda care "bucătăreşte" şi el, dar îmi asum vina pentru această gafă şi aş spune cu litere mari: "Mâncarea cea mai bună este mâncarea gătită de bunica!" şi cred că putem face şi o ierarhie în sensul: pe primul loc bunica, urmat îndeaproape de către mama care găteşte şi ea bine dar nu la nivelul bunicii, apoi soţia, care se străduie şi ea, dar nu ajunge la nivelul lui mama (la acest nivel o s-o încasez personal)... Dar bunica nu găteşte nimic deosebit în afara faptului că noi am fost la o vârstă fragedă; vârstă la care sesizăm altfel tot ceea ce ne înconjoară şi o apreciem cu ochi de copil.

Am stat şi m-am gândit care ar putea fi cea mai bună mâncare din lume şi pentru asta am făcut un mic sondaj de opinie în familie. Răspunsurile au fost variate în funcţie de gustul fiecăruie dar am realizat că toate au un numitor comun şi anume, toate răspunsurile "duc la Roma". Cel puţin o componentă a mâncării, mai devreme sau mai târziu are o tangenţă cu această ciupercă atât de comună şi apreciată încât fără ea ar fi imposibil să ne imaginăm "delicatesele" care ne plac atât de mult. Dacă încă nu aţi ghicit, vă spun eu despre ce este vorba: Drojdia (Saccharomyces spp.).

Nu-i aşa că sunt frumoase?
SURSA


Fără ea, Radu nu şi-ar putea savura "păhărelul de coniac" din rezerva strategică"; tot fără ea ne-am ruga degeaba pentru "pâinea noastră cea de toate zilele" fiindcă ar fi peste puterile Domnului; nu ne-am bucura nici de gogosi cu găuri mari de să-ţi treci capul prin ele sau alte delicatese "cofetăreşti", ne-ar lipsi si brânzeturile şi multe altele. Iar faptul ca este cunoscută şi folosită zi de zi de peste 4000 de ani (documentaţi) cred că o împuterniceşte ca s-o catalogăm ca fiind Ciuperca care face mâncarea cea mai bună.

Cu toate că drojdia nu este o ciupercă superioară, are consumaţia cea mai mare la scară planetară, depăşind cu mult champignoanele sau orice altă ciupercă, iar când am menţionat-o doar cu "spp." am făcut-o intenţionat deoarece există peste 1500 de specii de drojdie cunoscute şi studiate şi se presupune că ar reprezenta doar 1% dintre speciile de drojdie existente.

Pe de altă parte este una dintre ciupercile cu conţinutul cel mai ridicat de vitamine, conţine tot complexul B de vitamine, vitaminele D, H, E, 14 săruri minerale, aminoacizi, acid folic, proteine, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, seleniu, crom, sodiu, carbohidraţi ... şi ceea ce ne place atat de mult: 0% grăsimi şi nenumărate calităţi medicinale.

Dacă v-a plăcut, trebuie să ştiţi am început cu ce e greu, ce e foarte greu de acum urmează"

Aş mai adăuga eu, că de curând am văzut o reclamă la un şampon care foloseşte ciuperca asta şi toate fetele pleacă cu actorul! Grijă mare!

Haideţi să-i urăm bun venit, căci el ne promite că ne introduce în facinanta lume a ciupercilor!


26 de comentarii :

  1. Multumesc lui Radu oportunitatii oferite si poate am reusit a va starni interesul pentru a arunca un ochi si catre lumea fascinanta a ciupercilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai pentru ce, îmi plac ciupercile iar blogul tău despre ele îmi pare foarte bine documentat şi foarte interesant!

      Ștergere
  2. Pe mine m-ati lovit direct in inima si in stomac cu acest articol. Ciupercile sunt preferatele mele, fie ele otravitoare sau nu. Pe primele le admir pentru ca au culori si forme fascinante, pe celelalte le-as manca si negatite. Nu am curaj sa merg in seara asta la ciupercomanie, de teama ca lesin de pofta. Poate maine, daca se duce Mihai in piata sa imi cumpere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că am făcut a doua victimă (prima sunt eu)
      Pe mine m-a momit cu nişte hribi! :)
      Dacă îţi plac ciupercile, intră cu încredere!

      Ștergere
  3. :) Sa stii ca sunt chiar dragalase in fotografie drojdiile. Noi folosim cu regularitate, facem paine acasa, o data la doua zile :)
    Imi plac ciupercile dar asa imi place si ciocolata si nu m-as duce acum nicaieri. Nici macar la dulapul de unde as putea lua una :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce buna trebuie sa fie painea de casa!
      Este si sampon cu ciocolata? :)

      Ștergere
  4. Am aruncat ochiul pe blogul recomandat si recunosc ca la un prim ochisor m-au impresionat pozele. Nu am avut timp pentru a si citi despre ciuperci, dar cat de curand voi arunca si al doilea ochi;).
    E adevarat ca cele mai frumoase ciuperci sunt si cele mai otravitoare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu, nici vorba, dar asta este ca si cu mancarea cea mai buna, depinde de gusturi; cui care ciuperca ii place mai mult

      Ștergere
    2. pentru Ciupercomania: mersi pentru raspuns(p.s. Banuiesc ca nimanui nu-i plac ciupercile otravitoare!;)

      pentru R.T :dar cand nu ai fost ...mai lenes?!:)

      Ștergere
    3. R.T. răspunde.
      Vezi G., unii-s leneşi dar productivi, alţii-s harnici dar..., te las pe tine să completezi. :)

      Ștergere
    4. dar si mai productivi??:)
      sau poate harnici si darnici?

      Ștergere
  5. Ce poftă mi s-a făcut de o salată de ciuperci cu maioneză! Ar merge şi nişte ciuperci umplute făcute la cuptor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mă gândesc eu, oare nu, "foamea este cel mai bun bucătar"? :))

    Şi mie îmi plac ciupercile foarte mult dar şi plăcintele, cozonacii şi pâinea bătută de coajă, coaptă în cuptoare cu lemne! Nimic nu-i mai gustos!

    O seară minunată îţi doresc, Radu! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimic nu se compara cu cuptorul cu lemne pentru gust. Dar si munca e pe masura!
      Multumesc Stefania!

      Ștergere
  7. Am intrat și eu pe blogul cu ciuperci. Interesant și de admirat seriozitatea articolelor. Am și eu două întrebări. Este adevărat că mâncarurile cu ciuperci sunt cam "grele", dând de lucru fierei? 2- Pentru ciupercile de piele ce trebuie sa bei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, pentru asta astept răspunsul autorului!
      Este cu mult mai aplecat spre subiect! :)

      Ștergere
  8. dau un raspuns doar in fuga acum, dar voi reveni si cum explicatia stiintifica: da, mancaruri cu ciuperci sunt grele pentru stomac.

    pentru ciupercile de piele consultati un doctor :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era o gluma pentru Radu în speranța unui zâmbet...da, poate fi și pentru tine.:)

      Ștergere
    2. :))) Zâmbete, la tine sunt mereu!

      Maria, e ardelean şi tratează toate problemele cu seriozitate! :)
      Nu ca noi, regăţenii! :)

      Ștergere
    3. Maria, crezi cu adevărat că vrei să mă provoci la glumiţe?

      Ștergere
    4. eu sunt ardelean "too", e bai cu asta? :P

      ciupercile de piele le las cui ii plac dar vis-a-vis de cum pica la stomac ciupercile, pica greu din cauza ca au o structura chitinoasa (ca insectele), speram sa gasesc un articol frumos pe tema asta dar am gasit doar cateva referi la asta in niste lucrari de liceu.

      Ștergere
    5. sau era referire la mine ca sunt ardelean =))
      pai nah, daaaa

      Ștergere

Fără comentarii anonime ! Nu vor fi publicate !
Şi dacă vreţi să înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !