joi, 31 octombrie 2013

INTRODUCERE ÎN TAINELE BUCĂTĂRIEI ROMÂNEŞTI

Mi-a încântat o parte din dimineţi


Împreună cu Cristi Tabără la început şi apoi cu Busu...

Asta când îl prindeam. De fapt aşa am învăţat să setez alarma la telefon, când pierdeam emisiunea care se relua noaptea, de fapt pe la 3 AM .
Mulţi dintre voi, probabil aţi ghicit despre cine este vorba. Da, da, despre Radu Anton Roman, Dumnezeu să-l odihnească!
Radu Anton Roman
SURSA IMAGINII


De mult doream să amintesc ceva despre el şi îi mulţumesc Mariei pentru intenţia de a-mi oferi o carte de a lui. Am trei, ediţii diferite, toate terfeloage de atâta gătit! Şi pentru că mi-a amintit de o promisiune pe care acum pot începe s-o onorez.
Cartea o găsiţi cu o simplă căutare pe net, dar ar fi păcat să lipsească din bibliotecă, nu este o simplă carte de bucate, cititul ei este o vastă experienţă spirituală, plină de umor şi sfaturi bune.

Vă ofer un scurt citat:

"Untura se poate înlocui cu untdelemn, untul cu margarină, smântâna cu iaurt, dacă vreţi să vă fie mai uşor şi  mai fără valuri în viaţa asta.


Dar vezi că şi gustul se-nlocuieşte cu ce o da Dumnezeu!

Că nici eu, nici prietenii mei nu punem, de frica beţiei, pişvaser în vin-oricum tot la măscări lăutăreşti ajungem!
Şi nici în locul muierii ţâţoase, nesătulă şi drăgălaşă la boi, n-o să mi-l potrivesc, Doamne păzeşte, pe frate-su ăl mic de la Vaslui, numai pentru că-i mai cuminte!


-o lingură cinstită nu preţuieşte mai mult de 15-30 g

-un pahar plin are 100-150 ml
-o ceaşcă 200-250ml
- o ceaşcă mare 250-350 ml (mai mare nu-i decât butoiul)
-o legătură e cât trece prin deştu-ăl mare şi cel arătător, făcute cerc"
Dacă cumva mi-a scăpat ceva, vă rog să mă scuzaţi, e din memorie şi la ora asta...

Şi aceasta-i coperta cărţii ce o am cu autograf !

Coperta de la cartea mea



18 comentarii :

  1. Am si eu doua carti de el. Acum când gasesc la tine articolul asta promit ca le voi scoate din anonimat. Le-am tradat cu farafastlâcuri de Good food. Blasfemie, ştiu! Dar mă îndrept! Mă bucură pasiunile tale! Mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Adriana!
      Nu-i blasfemie, de exemplu îmi place foarte mult să gătesc după Jamie Oliver, ca să dau doar un exemplu.
      Dar Radu Anton Roman face să vibreze altceva în sufletul meu! :)

      Ștergere
  2. Îmi lipsesc emisiunile lui, snoavele lui, pasiunea cu care făcea din orice ingredient o poveste. Acum, dacă tot nu am nimerit, o să insist...da,pe Sanda Marin o ai...cartea de bucate vreau sa zic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O am! E în sertar la bucătărie! :) Bine că mi-ai adus aminte s-o şterg de praf! :)
      Mulţumesc Maria, gândurile bune sunt suficiente. Dar parcă era vorba să porţi tu în poşetă permanent o carte groasă de bucate! :)

      Ștergere
    2. Daca primeam poseta de la reeija, purtam cartea, asa ...am scapat.

      Ștergere
    3. Cum mai spuneam:
      "Am milioane, de ghinioane, la doamne"
      De la Vunk!!!
      Eu, totuşi sper! :)

      Ștergere
  3. Si eu am cartea lui(prima editie) si recunosc ca cele mai bune mancaruri imi ieseau cand gateam dupa cartea lui( recunosc ca gatesc rar, dar si cand o fac...):))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu o am, şi nu am veleităţile tale de artist în bucătărie. Dar, zău că îmi pare rău. Cred că este un moment plăcut şi relaxant să poţi experimenta în bucătărie. Poate, cândva, voi încerca şi eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De fapt "arta mea" constă în tras cu ochiul, analiză ( bă, mi-ar plăcea sau nu) şi încercări reuşite ( că p-alea ne..., sub preş cu ele).
      Este foarte relaxant, până la spălatul vaselor! :))

      Ștergere
  5. Ei, da, a fost o personalitate, un mare om de cultura.

    RăspundețiȘtergere
  6. Întotdeauna l-am admirat pe, Radu Anton Roman şi tare mult îmi plăceau emisiunile sale culinare cu bucate tradiţionale româneşti. Din păcate eu nu am nicio carte de-a dumisale. Dar, o să-mi cumpăr cât mai curând posibil.
    Măsurile enumerate de tine mai sus, le ştiam de la mămica încă de micuţă. Dânsa nu folosea cântarul în bucătărie, punea toate ingredientele după ochi sau folosea aceste măsuri unde chiar era necesar, iar mâncările erau foarte gustoase. Ne uimeam cum ştia dânsa exact, ce şi cât trebuie.
    O zi minunată îţi doresc, Radu. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trimit eu o carte, la schimb cu un tablou! :)
      Săptămână bună!

      Ștergere
  7. Stiu ca a fost foarte apreciat si mai stiu ca era un om de cultura.
    Nu prea ma uitam fiindca nu ma pasioneaza emisiunile culinare. De fapt deloc :) Nici blogurile de gen.
    Am sa imi permit si sa-l contrazic putin.
    Nu intotdeauna untura se poate înlocui cu ulei iar untul cu margarină chiar mai rar. Iar daca omul n-are papile gustative functionale merge si iaurt in loc de smantana. Dar atunci si numai atunci ;)
    Si legatura aia e ceva atat de relativ... Se compara mana mea micuta cu mana unui barbat? In fine...eu is mai carcotasa de fel mai ales ca in bucatarie nu-s deloc o nepriceputa. :)
    Sa ai o seara placuta, Radu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da chiar cârcotaşă! :) Poate mâna lui de bărbat era mai grăsuţă aşa că tot atâtea fire de pătrunjel treceau pe acolo!

      De abia aştept să gust ceva făcut de tine! :) O să fiu ca chef Sorin de la M.C.! :)

      Ștergere
  8. Eu nu am in casa nici macar un rand scris de el, dar cu prima ocazie cand ies la cautat de carti promit sa imi amintesc si sa caut prin librarii, poate am noroc sa dau de un exemplar. Imi aminteste de Pastorel.

    RăspundețiȘtergere

Fără comentarii anonime ! Nu vor fi publicate !
Şi dacă vreţi să înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !